Бившият министър-председател в периода 1995-97 г. Жан Виденов се завърна в

...
Бившият министър-председател в периода 1995-97 г. Жан Виденов се завърна в
Коментари Харесай

Жан Виденов се върна в политиката като оргсекретар на ляв съюз

Бившият министър-председател в интервала 1995-97 г. Жан Виденов се завърна в политиката като учредителен секретар на коалицията " Ляв съюз за чиста и свята република ", която ще взе участие в идните парламентарни избори.

Коалицията се образува по самодейност на придвижването “Лява опция за България ” на Иван Атанасов - последният водач на правоприемника на ДКМС БДМ, и според уредниците й, е формирана от леви и патриотични партии. Тя бе показана на двучасова конференция, в която вторият час беше нещо като монолог на някогашния соцлидер и някогашен министър председател. Самият Виденов не седна на масата с главните представители. Помолен за коментар за какво след четвърт век още веднъж се завръща в политиката, Виденов уточни, че „ в никакъв случай не се е крил от нищо “. 

Иван Атанасов разгласи, че проектант на обединението е точно Жан Виденов.  " Задават ни въпроса " Защо в този момент? ". Левицата е разгромена и не е показана в Народното събрание, съответстващо на броя на левите хора в България. Имаме късмет да разбием олигархичния модел на ръководство и публични връзки, който тормози България към този момент 30 години. Смятаме, че има опасност за България - за нейната териториална целокупност и суверенитет поради провокациите, отправени към Русия и влошените връзки с всички прилежащи страни ", съобщи още той. 

" Да посочиш Бойко Борисов за зложелател не е задоволително, с цел да те сложи в левия набор ", разгласи различен участник в обединението - досегашният соцдепутат Красимир Янков.  " Всички недъзи от ръководството на ГЕРБ са визитната картичка на претендиращите да са в левия набор. Не е лява политика унищожаването на леви предприятия, фотография с една козичка, да изведеш парламентарната група от съвещанията на Народното събрание, когато се разяснява концесия за националните благосъстояния. Левите политики се пазят от хора с ляво мислене ", сподели още Янков.

В обединението все още влизат  " Социалистическа партия Български път "   с ръководител проф. Ангел Димов,  " Българска прогресивна линия " на Красимир Янков,   " Възраждане на отечеството "  с ръководител Николай Малинов, началник и на русофилите, както и  " Партия на българските комунисти " с водач Иван Пенчев. Обединението няма да се коалира с Българска социалистическа партия. 

Самият Виденов бе министър-председател на България през 1995 - 1997 година и ръководител на Българската социалистическа партия от декември 1991 до декември 1996 г. Подаде оставка от заеманите постове след всеобщи митинги поради хиперинфлацията в страната. Кризата от този момент е наречена  " Виденова зима ". После беше преподавател в пловдивското Европейско висше учебно заведение по стопанска система.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР